Water, bron van het leven
Water wordt ook wel de bron van het leven genoemd. Als het goed is drink je het iedere dag en geef je het iedere dag aan je kinderen. We overleven makkelijk een paar weken zonder eten, maar zonder water begeeft ons lichaam het na een dag of drie. Het is de meest voorkomende en de meest onderzochte stof ter wereld, maar wat weten we eigenlijk van water? Wat doet en kan het allemaal in ons lichaam? Wat is het belang van de structuur van de watermoleculen en waarom is het belangrijk om gefilterd en gevitaliseerd water te drinken?
Sleutelrol in het lichaam
Water speelt een sleutelrol bij vrijwel alle lichaamsprocessen. Wist je dat water de eerste energieleverancier is voor het lichaam? Je hersenen hebben allereerst een voorkeur voor water als energiebron, daarna pas glucose (suiker).
Veel mensen met gezondheidsklachten lijden vaak onbewust aan chronische uitdroging. Je lichaam reageert intensief op een tekort aan water. Wanneer het lichaam minder dan 6-10 glazen water per dag binnen krijgt (afhankelijk van het lichaamsgewicht) herschikt en regelt het de hoeveelheid water in het lichaam door te compenseren. Dit gebeurt door een verandering in de aanmaak van bepaalde hormonen. Wanneer het lichaam chronisch uitgedroogd raakt, en dat gebeurt sneller dan je denkt, zullen bepaalde processen in het lichaam zelfs staken.
Chronische uitdroging ontstaat wanneer het lichaam lange tijd niet die 6-10 glazen natuurlijk water binnen krijgt. Het dorst signaal neemt dan ook af, waardoor het lijkt alsof je geen behoefte aan water hebt. Wanneer je dan een aantal dagen 6-10 glazen water drinkt, krijg je opeens heel veel dorst. Dit komt doordat de signaalfunctie wordt hersteld.
Om de cellen te kunnen hydrateren is alleen water drinken niet voldoende. Het gaat om de structuur van de watermoleculen die bepalen in welke mate het water de cellen in kan komen. Wanneer water vervuild is en daardoor de structuur is aangetast, kan het niet goed in de cellen binnendringen. Wanneer de structuur van het water in haar natuurlijke oorsprong wordt hersteld, dan proeft het heerlijk zacht en is het goed opneembaar voor het lichaam.
Is Nederlands drinkwater schoon?
Nee. Helaas niet. De gemiddelde Nederlander denkt dat ons drinkwater een van de beste ter wereld is. Maar hoe weten we dat? Waarschijnlijk een statement overgenomen uit de media die we zijn blijven herhalen tegen elkaar. Voordat ons drinkwater bij een waterzuiveringsbedrijf aankomt zit het vol schadelijke stoffen door de ontwikkeling van de industrie van de afgelopen decennia: geneesmiddelen, pesticiden, anti-depressiva, brandvertragers, anticonceptiepil, zware metalen en tal van andere stoffen. Nou doen waterzuiveringsbedrijven hun uiterste best om schoon drinkwater te leveren. Maar de praktijk ziet er toch anders uit. Er zijn ongeveer tienduizend chemische stoffen geregistreerd bij de Europese Commissie die in onze bronnen voor drinkwater (oppervlakte- en grondwater) voorkomen.
Nu komt het belangrijkste: In het Nederlandse Drinkwaterbesluit zijn milieukwaliteitsnormen voor slechts 60 stoffen opgesteld. Dit betekent dat slechts 0,6 % van de schadelijke stoffen die voorkomen in het milieu worden gecontroleerd bij de levering aan de consument. De bedrijven hebben dus zeker de wettelijke plicht om veilig drinkwater te leveren. Maar die veiligheidsnormen zijn dus heel erg beperkt.
Formeel moeten de waterbedrijven alleen zorgen dat van die zestig stoffen, de normen niet worden overschreden. Daardoor komt er ook vrijwel ieder jaar de verklaring van de minister dat de drinkwaterkwaliteit “goed” is. Maar de conclusie is dat 99.4 procent van de schadelijke stoffen in ons drinkwater niet getest zijn en wij die dus dagelijks binnenkrijgen.
Zorg zelf voor schoon drinkwater
Van de overheid moeten we het dus niet hebben, helaas. Als je schoon drinkwater wilt hebben, zal je daar zelf voor moeten zorgen. Toen ik me in deze materie ging verdiepen heb ik na een lange zoektocht een betrouwbare waterfilter op mijn keukenkraan gezet. Chemische stoffen worden eruit gefilterd en door het vitalisatiedeel in de filter wordt het water ook op structureel niveau herstelt en teruggebracht naar zijn natuurlijke staat. Het water blijft wel rijk aan de voor het lichaam goede mineralen zoals calcium en magnesium. Het smaakt heerlijk zacht en het water voelt bijna levend aan. En van dit lekkere water drink je automatisch meer op een dag. Het is een kleine investering. Maar wat is je gezondheid je waard?
Yvet Noordermeer, voedingscoach
www.bewustmetvoeding.com

