Anderhalf jaar geleden was het tijd om het roer om te gooien. Ik vond mijn baan al een tijd niet leuk meer maar de stap zetten naar wat nieuws durfde ik niet. Pas toen mijn loopbaancoach me een deadline stelde, kwam ik in actie en schreef me in bij een opleidingsinstituut.
Ik startte de opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Voeding was me steeds meer gaan boeien de afgelopen jaren. Wat begon met het inruilen van mijn bruine boterhammen met hagelslag voor havermout als ontbijt, leidde uiteindelijk tot een heel nieuwe manier van koken en eten. Zònder pakjes en zakjes, zonder geraffineerde suiker en grotendeels zonder vlees maar mèt biologische, verse en onbewerkte producten.
Dat was voor mijn gezin even wennen. Het snoepmoment om drie uur ’s middags verdween en in plaats van sap ging er water mee naar school. En was mijn man gewend elke avond vlees te eten, nu kreeg hij steeds vaker een vegetarische maaltijd voorgeschoteld. In mijn enthousiasme ging ik vaak sneller dan het thuisfront aankon. Wat zorgde voor teleurstelling als de kinderen weer eens bedankten voor mijn zelfgebakken koek of cake.
Ter voorbereiding op mijn mondeling examen overstelpte ik mijn gezin tijdens de maaltijd met voedingsfeiten. Tot mijn zoon me op zeker moment geërgerd duidelijk maakte: “ja mam, nou weten we wel dat spruiten bitterstoffen bevatten die goed zijn voor de lever!”
Met mijn diploma op zak sla ik een nieuwe weg in. Ik ga kinderen en volwassenen vertellen over (h)eerlijke voeding en laten proeven hoe lekker dat is. Want inmiddels vragen mijn kinderen om nòg een stuk van mijn zelfgebakken koek.
Machteld Hermens
Natuurvoedingsadviseur

