Deze week in de rubriek “strooiseltjes” een schilletje met een Koninklijke oranje kleur. Helaas verdwijnt dit mooie product nog veel te vaak in de prullenbak. Zonde, want het is gezond, lekker en heel simpel toe te passen! Eerst lekker genieten van de sinaasappel, die je kan persen of eten zoals bekend. En dan…de schil. Wat doe je daar dan mee? Dat volgt zo meteen, eerst wat gezondheidsfeiten…
Wat niemand zal verbazen is de Vitamine C die volop aanwezig is in de schil. In 100 gram zit wel 200x de ADH. Nou is het niet een goed idee om 100 gram op te eten, maar een paar gram helpt zeker mee aan je inname;-)
En wist je dat er een grote hoeveelheid en variëteit aan B-Vitaminen in zit?
Neem wel biologische sinaasappels om bekende redenen van insecticiden die hierop uiteraard niet aanwezig zijn.
En dan nu wat je er mee kan doen:
– Als goed alternatief van die kunstmatige smaakjes thee is het leuk om er echte thee van te maken, die is een stuk gezonder voor je. Ook lekker om te combineren met echte zwarte thee of groene of…
– Een heerlijke combinatie is toepassen in cake…mmm als topping of door de mix
– Voor de gevorderde koks: jam maken, chocolade…wat een smakelijke combi geeft dat
– Door een heerlijke dressing van sinaasappelsap en olijfolie
– Heel praktisch kan het zijn om de schillen te drogen en te vermalen, voor een praktisch strooiseltje in de muesli
Dus, veel plezier met dit duurzame strooiseltje en een fijne Koningsdag gewenst!
26 april 2016
Door: Krista Boots www.kristaboots.nl
