De zomervakantie is aangebroken! Binnenkort vertrekken we met de auto naar Frankrijk voor een sportieve fietsvakantie en dat vraagt de nodige voorbereidingen. Niet alleen moet de kampeeruitrusting van zolder worden gehaald en gecheckt, ook aan het eten op vakantie besteed ik thuis al de nodige aandacht.
Gezond eten onderweg
We willen vroeg weg op de dag van vertrek en dan helpt het ons als we ’s morgens de ontbijttafel niet hoeven te dekken. Iedereen maakt de avond tevoren zijn ontbijt klaar en dat eten we de volgende ochtend op weg naar onze bestemming in de auto op. Een soort picknick in de auto die ons met een zomers muziekje erbij helemaal in vakantiestemming brengt.
Voor onderweg heeft iedereen zijn eigen gevulde lunchbox. Ik gebruik hiervoor de vierkanten lunchbox van Sistema; reuze handig omdat hij 3 compartimenten heeft waardoor brood en andere versnaperingen zoals fruit en groenten in één trommel kunnen maar toch gescheiden zijn van elkaar. Bij een gezin met 5 personen scheelt dat veel losse bakjes🙂. Ik vul de trommels met komkommer, snoeptomaatjes, augurk, een gekookt ei, handje noten, wat rozijnen, een blokje pure chocola en volkoren boterhammen of een enkele keer, als ik veel tijd heb, met pannenkoeken. De kinderen krijgen ieder een trommel en mogen zelf weten wanneer ze er uit eten. Alleen dat al is voor de kinderen een waar feest😁.
Voorbereiding
Ik vind het prettig om eens per week te bedenken wat gaan eten in plaats van elke dag. Hierdoor hoef ik niet dagelijks naar de supermarkt en doordat ik weet wat we ’s avonds gaan eten, hoef ik hier gedurende de dag niet meer over na te denken.
Op vakantie doe ik dit eigenlijk net zo. Ik bedenk thuis wat we gaan eten en de houdbare ingrediënten koop ik hier en neem ik mee. Ik heb namelijk een hekel aan boodschappen doen op vakantie en hiermee bespaar ik mezelf een zoektocht door de supermarché😏.
Voor onderweg tijdens de fietstochten bak ik thuis altijd wat lekkers zodat we genoeg energie hebben om de volgende camping te bereiken. Om vakantiestress te voorkomen de laatste dagen voor vertrek, doe ik dat vaak al een week of twee van te voren en vries ik het baksel in. Zo doe ik dat ook met het eten voor de eerste vakantiedag. Ik maak thuis een grote pan bolognesesaus waar ik de helft van invries en diep gevroren meeneem. Tijdens de autorit fungeert de bak met saus als koelelement in de koelbox en tegen de tijd dat we op de camping aankomen is het eten ontdooit en hoef ik alleen nog maar wat spaghetti te koken en de saus op te warmen. Echt ideaal!
Ik wens iedereen een hele fijne vakantie!
Zonnige groeten,
Machteld Hermens
Voedingsadviseur

