Deze week de kiemgroenten in de hoofdrol! Als er iets een makkelijk “strooiseltje” is dan hebben we er hier één: kiemgroenten.Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor de allerjongste “versies” van groenten, graan en peulvruchten. Je zou kunnen zeggen dat ze de groente waar ze van zijn in een heel geconcentreerde vorm zijn. Dat biedt natuurlijk als voordeel dat je met relatief weinig kiemgroente heel veel mineralen en vitaminen binnen kan krijgen.
De eerste naam die misschien bij je opkomt is Alfalfa, maar ook Taugé (dit zijn gekiemde mungbonen) is een kiemgroente, en omdat het hier bonen betreft is de naam kiemgroente eigenlijk niet op z’n plaats maar laten we het overzichtelijk houden 😉
Radijs heeft ze, knoflook, broccoli, bietjes…ga maar es kijken in de winkel.
Kiemgroenten zijn dus geconcentreerde vitaminen- en mineralen bommetjes, ze bevatten veel eiwitten en vezels. Omdat het oorspronkelijke zaadje van de groente gaat kiemen, en de kiem slechts een dunne celwand bevat, is alle “inhoud”makkelijk te verteren voor de mens.
Een bakje is veelal voor niet veel geld te verkrijgen in de natuurwinkel. En hoe eet je dat dan?
Hieronder een paar voorbeelden:
– Strooi ze op je boterham samen met wat anders zoals ei, of kaas
– Gebruik ze ongelimiteerd in de wok, salades, of door de muesli met bijvoorbeeld tarwekiemen
Veel plezier, en hopelijk is er na het lezen van dit stukje geen enkele drempel voor je om de volgende keer zo’n bakje met gezonde, knapperige, mini-groente mee te nemen van de winkel!
1 juni 2016
Door: Krista Boots www.kristaboots.nl
