Zoals vorige week aangekondigd, behandel ik in deze tweede aflevering van de reeks “strooiseltjes” een specerij dat we allemaal wel kennen: kaneel!
Dit geurige- & en al duizenden jaren bekende- specerij roept meteen de associatie op met gezelligheid, Kerst, huiselijke sfeer en geur. Wie kent immers niet (vooral in Noord Amerika veelvuldig gebruikt!) de toepassing van “kaneel” in geurkaarsen, koffie en potpourri J).
Maar…onderschat niet de heilzame werking van kwalitatief goede kaneel in je dagelijkse voeding. Let er op als je kaneel koopt om altijd de “Ceylon” versie aan te nemen, ook wel “echte kaneel” genoemd. Kaneel is de binnenste bast van de kaneelboom, gedroogd. Het hoeft niet duur te zijn, als je even goed op zoek gaat in bij voorkeur de natuurwinkel, waar je het als stokjes (zelf raspen dus, zie fotoJ) of poeder kan aanschaffen.
Af en toe eens wat kaneel over je toetjes strooien, door de muesli te doen, op je appeltje te poederen of door de koffie: het levert je lekkere gerechten op! Met een positieve invloed op je cholesterol, bloedsuikerspiegel, je geheugen, je huid…dit zijn nog maar een paar gezondheidsclaims die rusten op dit specerij.
Overigens, zoals met alles eigenlijk, gebruik het niet teveel, want er zijn gegevens bekend van de invloed van kaneel op bepaalde medicatie en bovendien kan overmaat de stofwisseling beïnvloeden.
Volgende keer in de rubriek Gezonde “strooiseltjes”: weer een gezond en lekker specerij. Dit zal een specerij zijn dat gemengd met kaneel een heel bekend en veel gebruikt goedje in de Hollandse keuken oplevert!
21 april 2016
Door: Krista Boots www.kristaboots.nl