Vaak focussen ouders zich erg op groenten en fruit, tuurlijk zijn groenten en fruit belangrijk, maar als je een ongezonde basis hebt voor je kind dan kan je die beter eerst aanpakken.
In mijn praktijk krijg ik vrouwen die willen afvallen en zich erg focussen op minder eten, terwijl ze nog wel elke dag 4 glazen wijn drinken. Dat is dweilen met de kraan open.
Hetzelfde geldt voor kinderen. Als je kind elke dag een witte boterham met chocopasta eet, een pakje wicky mee naar school neemt en
’s middags thuis het eerst naar de snoeplade rent, dan kan je heel leuk hameren op de groenten maar er zit al een grote kink in de kabel bij de basis. Je kan dan beter de basis gezonder maken, dan heb je daar al winst behaald.
In deze blog geef ik tips waar je hopelijk wat aan hebt.
Tip 1:
Haal geen snoep, koek, frisdrank en kant en klaar producten standaard in huis. Dit behoort niet tot de basisvoeding van je kind.
Dit zijn uitzonderingen voor af en toe in het weekend of op een feestje. Een kind wat niet gewend is om te snoepen zal er thuis ook niet om vragen.
Tip 2:
Houd de basis simpel en gezond.
Geef je kind geen zoet beleg, maar hartig. Beleg hoort bij de basisvoeding en die kan je beter zo gezond mogelijk houden. Tijdens de paas brunch of het kerstontbijt kan je best zoet beleg op tafel zetten, Dan blijft het speciaal. Als een kind het niet gewend is en jij haalt het als ouder niet in huis, dan zal je kind er ook niet om vragen. Je kan altijd een keer appelstroop kopen voor de variatie, maar niet standaard in huis halen.
Tip 3:
Maak van hartig beleg een feestje, maak zelf bv een eier- of tonijnsalade.
In het weekend kan je lekker scrambled eggs maken of een tosti met kaas en tomaat.
Tip 4:
Uiteraard wil je je kind wel wat te eten geven na school,dat hoeft geen koek of snoep te zijn. Een lekkere smoothie of een bakje fruit kan altijd. Maar een eiermuffin met groenten erin of wat komkommer en tomaatjes dippen in tzatziki vinden kinderen ook vaak lekker.Je kan ook zelf muffins maken met haver volkorenmeel met cranberry’s, appel en kaneel erdoor. Dit is ook lekker als tussendoortje mee naar school. Mijn zoon van 14 neemt het mee naar de middelbare school als einde middag tussendoortje.
Tip 5:
Drinken is vaak lastig. Veel volwassenen hebben daar al moeite mee en vinden water saai. Dus als jij als ouder frisdrank drinkt is de kans groot dat je kind dat ook graag wilt drinken. Water is natuurlijk het beste, als je kind dat lekker vindt, dan zou ik dat zeker aanbevelen. Je kan ook fruit in een kan water doen, om er een smaakje aan te krijgen. Vindt je kind dat ook niet zo lekker, doe dan een beetje aanmaaklimonade en doe elke week wat minder aanmaaklimonade erin en zo werk je langzamerhand naar alleen maar water toe. Als je nog een baby hebt start dan niet met aanmaaklimonade maar met water, dan zijn ze nog niet aan de smaak gewend en zal het later makkelijker zijn om ze water te laten drinken.
Je kan ook verse groentesappen en fruitsappen maken samen met je kind. kinderen vinden het leuk om te helpen in de keuken. Maak bij de sapjes een mooi verhaal en geef het sapje een naam van hun favoriete tekenfilm figuur. Laat ook de kleuren mee helpen. Een groen drankje vinden ze vaak minder lekker, puur door de kleur. Een roze of geel drankje vinden ze er vaak smakelijker uitzien.
Tip 6:
Vindt jouw kind groenten echt niet lekker, verstop het dan.
Maak bv een pastasaus met veel verschillende soorten groenten erin. Je kan het heel klein snijden, vindt je kind het dan nog niet lekker, dan kan je het pureren.
Maak soepen met verschillende soorten groenten en doe de soep in de blender.
Maak lekker eiermuffins met groenten en snijdt de groenten heel fijn.
Kinderen hebben ook fases, soms vinden ze een bepaalde groente lekker en dan vervolgens een jaar daarna niet meer. Overleg met je kind welke groente ze graag willen eten en koop die, zo voorkom je discussies en dan kan je na een tijdje weer een keer een andere groente introduceren.
Je kan ook leuk wraps of taco’s eten en dan allemaal verschillende bakjes met sla, tomaat, komkommer, avocado, geraspte kaas, creme fraiche, gehakt, kip etc neerzetten en noem dat een Don Quichot shot buffet.
Tip 7:
Laat je kind meehelpen in de keuken, kinderen zijn leergierig.
Tip 8:
Een moestuin is niet voor iedereen weggelegd, maar een tomatenplantje in de tuin of op het balkon is ook heel leuk. Laat je kind het water geven en de rijpe tomaatjes plukken. Zo wordt het interessanter om te eten.
Tip 9;
Geef je kind na 16.00 uur geen tussendoortjes meer. De kans dat ze geen trek meer hebben tijdens het avondeten, is dan erg groot.
Tip 10:
Hou het vooral gezellig en luchtig aan tafel. Een kind moet het eten aan tafel als iets fijns ervaren waar geen strijd gevoerd wordt.
Wil je wat bespreken over voeding met je kind, doe dat dan op een ander tijdstip.
Tip 11:
En tot slot: geef het goede voorbeeld, je kind zal jou zeker nadoen.
Gezonde groet, Kim
Gooische FOOD & DETOX Coach

