Kunnen muffins gezond zijn? Natuurlijk! Het hangt af van de ingrediënten. Met onderstaand recept maak je muffins, die je gerust kunt eten als snack, maar zelfs als ontbijt of lunch. Ideaal om mee te nemen of om snel te ontbijten. Ze bevatten alleen natuurlijke suikers en goede graansoorten. Je kan zelf kiezen of je wel/geen melk gebruikt.
Ingrediënten 12 stuks:
150 gram volkoren speltmeel 100 gram boekweitmeel
25 gram havermout
8 gram bakpoeder
1 ei
125 ml melk of speltdrink 80 gram zachte boter
2 bananen
50 ml honing
Vulling:
Appel-rozijnen muffins:
3 biologische appels
50 gram biologische rozijnen
2 tl koekkruiden bij voorkeur met anijs
halve citroen
Noten-rozijnen muffins:
50 gram gemengde gehakte noten naar keuze 50 gram biologische rozijnen
1 tl koekkruiden
Bereiding
Appel-bosbes muffins:
125 gram bosbessen 2 appels
halve citroen
extra honing
Meng de soorten meel, de havermout en het bakpoeder in een aparte kom door elkaar en voeg voor de noten of appelmuffins 1tl koekkruiden toe. Klop de boter samen met de honing zacht. Voeg het ei toe. Prak of blender de banaan samen met de melk of speltdrink. Voeg het bananenmengsel toe en mix alles goed tot een glad mengsel. Voeg dan het gemengde meel toe en meng het goed door. Volg onderstaande instructie van de gekozen vulling. Vul daarna de muffinvorm tot de rand met het beslag. Bak ze goudbruin gaar in de oven op 200 graden in 25 minuten.
Appel-rozijnen muffins: Voeg aan het meel 1 tl koekkruiden toe en meng dit goed door. Schil de appels en maak kleine stukjes. Sprenkel citroensap erover en bestrooi ruim met koekkruiden. Meng de appels en de rozijnen door het basisbeslag.
Noten-rozijnen muffins: Voeg aan het meel 1 tl koekkruiden toe en meng dit goed door. Hak de noten in kleine stukjes Meng gehakte noten en de rozijnen door het basisbeslag. Tip: Voeg naar smaak gedroogde vruchten toe, zoals abrikoos.
Appel-bosbes muffins: Schil de appels en maak kleine stukjes. Sprenkel citroensap over de appels en meng er wat honing door. Was de bosbessen. Meng de bosbessen en de appels door het basisbeslag.
Veel plezier met bakken en geniet van het resultaat!
Dit recept wordt je aangeboden door Gabie Kusters, deelnemer van Stichting Kind en Voeding www.kind-en-voeding.nl