Omdat we steeds vaker horen dat mensen rode kool uit een pot eten, geven we hier het recept van vers bereide rode kool. Je proeft het verschil. Makkelijk en supergezond! Eet smakelijk!
Ingrediënten:
1 kleine rode kool van ongeveer 1 kg
2 appels
snufje zout en peper
snuf kruidnagelpoeder
2 laurierblaadjes
1 1⁄2 eetl appelazijn
2 theel. honing
eventueel nog een half potje appelmoes
Bereiding:
Snijd de kool in vieren en snijdt de pit eruit. Snijd nu de kool in dunne schijven en als je van fijn gesneden groente houdt, hak je er met het mes in de breedte nogmaals over heen zodat het fijn gesneden is. Schil de appels en snijdt ze in deze ook in schijven nadat je de pitten hebt verwijderd. Doe de kool in de pan en bestrooi het met zout, peper, kruidnagelpoeder en leg de laurierblaadjes tussen de kool in. Leg nu de appels er bovenop en kook met aanhangend water de kool in ongeveer 20 minuten beetgaar. Proef even of de gaarheid goed is en laat het zo nodig nog een paar minuten koken, maar laat de kool niet te gaar worden.
Giet de kool af en voeg daarna de azijn en de honing en als je wilt nog wat appelmoes bij. Roer alles goed door elkaar en proef of het goed op smaak is. Zet het nog even terug op het vuur zodat het door en door warm wordt.
Deze kool is heerlijk bij gekookte aardappelen of een puree van aardappelen en een sudderlapje of bij een mooie biologische gehaktbal.
Ps. Als je alleen maar grote rode kolen kunt kopen is dat geen punt. Je kunt de andere helft minimaal een week in de koelkast bewaren in plastic.