WAT IS VOEDING EIGENLIJK
Als ik een workshop over voeding geef, begin ik met het tekenen van een mindmap op het bord of de flip-over. Het kernwoord is Voeding. Ik vraag dan aan de toehoorders wat voeding voor hen inhoudt.
Volwassenen noemen: energie, koolhydraten, vetten, eiwitten, calorieën, dieet, “iets niet mogen”.
Kinderen zeggen: lekker (of juist: vies), pannenkoek met appeltjes, pizza, en benoemen vervolgens breeduit de voor hen belangrijkste componenten van de maaltijd: tafelkleed, gezelligheid, servetten vouwen, kaarsen, gezin, samen, oma en opa, toetje, afwassen, sla mooi maken, lachen.
Eten gaat voor kinderen kennelijk vooral over delen en gezelligheid 🙂
In de decembermaand hebben we weer kunnen ervaren dat eten en voeding inderdaad veel meer is dan een optelsom van ingrediënten en voedingsstoffen.
Door de secularisatie zien we dat mensen een eigen vorm zoeken voor de viering van het kerstfeest. Een sympathiek gebruik is, dat vrienden en familie gezamenlijk koken. Een ieder draagt zorg voor 1 gang van de maaltijd. Op de Jan van Rijckenborghschool in Hilversum is dit idee van delen en schenken uitgewerkt tot een overtreffende trap. Dit pareltje in de kroon van de laatste maand van het jaar, wil ik graag met jullie delen.
Op een dinsdag voor de vakantie in de opmaat naar Kerstmis, bakten we met groep 8 koekjes voor de opa’s en oma’s van Ridderspoor. De keuken van deze school is uitstekend geschikt om te bakken en koken met de leerlingen. Hier wordt dan ook graag en veel gebruik van gemaakt. Ridderspoor is een kleinschalige woonzorgvoorziening voor mensen met dementie.
Het deeg maakte ik vooraf klaar. Alle ingrediënten zijn van 100% biologische herkomst. Het is een eenvoudig recept voor zandkoekjesdeeg van 350 gram roomboter, 150 gram gemalen rietsuiker, vanille-extract en een beetje zout en kaneel. Deze ingrediënten meng je. Daarna voeg je een pond speltbloem toe. Van het deeg vorm je een “worst” . Deze verpak je in keukenfolie en leg je in de koelkast. Snijd de worst in plakken zodat de kinderen aan de slag kunnen met hun eigen stukje deeg en met leuke vormpjes. De koekjes kunnen versierd worden met zonnebloempitjes, pompoenpitjes of als je dat wilt met kandijsuiker. Voor een feest vind ik het gebruik van suiker geen probleem. Als dagelijkse voedingsstof is suiker overbodig en kun je beter energie halen uit andere koolhydraten. Suiker is een stof die je als luxe moet beschouwen. In deze tijd van goede voornemens echt iets om aan te werken in 2017! Ik schrijf daarom in mijn volgende blog over alternatieven voor suiker; er gaat een wereld voor je open.
De kinderen werkten enthousiast en ijverig om de bewoners te verrassen met hun zelfgemaakte gebak. Ze oefenden ook kerstliedjes en maakten zelf kaarten. Geschenken die rechtstreeks uit het hart komen.
Op de foto’s hieronder een impressie van deze prachtige middag.
Godfried Bomans zei het al: de volwassenen zijn de stenen, de kinderen het cement.
Een mooi 2017!
Door van den Borst
Natuurvoedingskundige


