• Home
  • Voorlichters
    • Aanmeldingsformulier St. Kind en Voeding
  • OK vignet
  • Help mee / ANBI-status / jaarverslag
  • Links
  • Contactgegevens, bestuur, team, RvA
  • Kinderboeken Webshop

Stichting Kind en Voeding

  • Blogs
  • Activiteiten
    • Smaakparcours met SKSG
    • Een recepten wedstrijd voor kinderen uit groep 6 t/m 8 uit Gemeente Noordenveld
    • Geweten van Eten
    • Ruik, proef en beleef
    • Wereldmaaltijd op strobalen omringd door Lakenvelder koeien, paarden en geiten’
    • Oké-vignet restaurant
  • Recepten
  • Alliantie kinderarmoede van start
  • Voorlichtingsaanbod
  • Nieuwsbrieven
  • Inloggen

December

De laatste blog van dit jaar mag ik maken. De feestdagen staan voor de deur en we denken even niet aan werk.

Wat gaan we doen met de feestdagen? Blijven we thuis of gaan we uit eten? Worden we ergens uitgenodigd of krijgen we gasten? En als we gasten krijgen, wat gaan we die dan voorschotelen?

Ik vind het fijn om zelf eten te maken. Dagen daarvoor ben ik al aan het puzzelen wat ik zal maken. Natuurlijk ga ik iets lekkers bakken voor bij de koffie en thee. Dit jaar wordt dat waarschijnlijk een appel/notentaart, gezoet met palmsuiker en honing omdat ik nog goudrenetten heb van onze eigen appelboom. Het recept hiervan staat op de website. Het is een Marokkaans recept, dat ik iets aangepast heb.

Als wij een brunch serveren, doen we dat meestal in de vorm van een buffet. We maken verschillende soorten salades, met pesto’s en tapenades erbij en we serveren er goed brood en toast bij. Natuurlijk is er ook altijd soep. Soms trek ik van een schenkel met groente een heerlijke bouillon, waarna er wat verse groente bij gaat en de soep helder blijft. Een andere keer maak ik een gebonden soep van bijvoorbeeld knolselderij, aardappel en prei. Die blender ik met de staafmixer dan tot een egale massa en voeg er wat room aan toe voor de finishing touch. Een winterse soep is altijd lekker. We zorgen dat er voor elk wat wils is. De makreelsalade is bij ons favoriet.  Hieronder vind je het recept.

Het leuke van een buffet is dat ook kinderen er altijd wat van lusten. Ze kunnen alles uit proberen en hoeven niet lang aan tafel te zitten. Dat is nu eenmaal lastig voor kinderen.

Naast het eten is het samenzijn natuurlijk het belangrijkst. Als het weer goed is, vinden wij het fijn om met elkaar een wandeling te maken in het bos of aan het strand en als je thuiskomt lekker koffie drinken met een stukje zelfgebakken koek of taart erbij. Ik heb er al zin in!

Ik wens iedereen een heel fijn kerstfeest toe en een warm en liefdevol 2017.

Barbara Pruim
Voorzitter Stichting Kind en Voeding

MAKREELPATÉ
 
Nodig:
1 gestoomde/gerookte verse makreel (markt)
2 eetl. Crème fraîche
2 stengels bleekselderij
Een paar takjes peterselie
1 citroen
Peper en zout
 
Bereiding:
Verwijder het vel van de makreel en haal de filets van de graat. Breek de makreel boven een kom in stukjes en controleer goed op losse graatjes.

Prak met een vork de crème fraîche erdoor. Snijd de stengels bleekselderij in de lengte in dunne repen en vervolgens in piepkleine blokjes. Hak de bleekselderij- en peterselieblaadjes heel fijn en meng alles door de makreel. Breng op smaak met citroensap, peper en een klein beetje zout.
 
Heerlijk op een crostini of stokbrood.
Ps. Je kunt i.p.v bleekselderij ook heel fijn gesneden prei gebruiken. Het gerechtje wordt dan wel pittiger.

Meest recente berichten

  • Landelijke dag voorlichters Kind en Voeding 2025 18 april 2025
  • Nieuwe bestuurders 10 april 2025
  • Ratten kiezen vaak liever voor suiker dan voor cocaïne. 3 februari 2025
  • Groningen beweegt en rode kool 29 januari 2025
  • Mexico als landenthema 25 januari 2025
  • Eieren laten schrikken 22 januari 2025
  • Verlengde Schooldag in Groningen 17 januari 2025
  • Gezonde kersthapjes bij de Swoaistee. 30 december 2024

Inschrijven nieuwsbrief

Ik word donateur
FacebooklinkedinFacebooklinkedin

© Copyright 2014 Stichting Kind en Voeding · info@kind-en-voeding.nl · website door 2156.nl