• Home
  • Voorlichters
    • Aanmeldingsformulier St. Kind en Voeding
  • OK vignet
  • Help mee / ANBI-status / jaarverslag
  • Links
  • Contactgegevens, bestuur, team, RvA
  • Kinderboeken Webshop

Stichting Kind en Voeding

  • Blogs
  • Activiteiten
    • Smaakparcours met SKSG
    • Een recepten wedstrijd voor kinderen uit groep 6 t/m 8 uit Gemeente Noordenveld
    • Geweten van Eten
    • Ruik, proef en beleef
    • Wereldmaaltijd op strobalen omringd door Lakenvelder koeien, paarden en geiten’
    • Oké-vignet restaurant
  • Recepten
  • Alliantie kinderarmoede van start
  • Voorlichtingsaanbod
  • Nieuwsbrieven
  • Inloggen

Waarom zou je wildplukken?

Waarom zou je wildplukken?

Een tijdje terug schreef ik een blog over mijn nieuwe hobby: wildplukken! En hier is er dus nog een;-) Ik ben er namelijk nogal enthousiast over. En dit wil ik graag met zo veel mogelijk mensen delen. Wildplukken is zo’n simpele, gezonde en mindfull bezigheid die helemaal past bij deze tijd. Althans bij een steeds groter wordende groep mensen die op zoek is naar meer balans, geluk en gezondheid. Maar wat voegt het nou toe aan je leven, we kunnen toch ook gezonde groente en kruiden uit de supermarkt halen?

Ken jij jouw groenten?

Groenten zijn overal te koop, in alle soorten en maten en uit alle hoeken van de wereld.

Maar is het eigenlijk wel normaal dat wij groente en fruit overal vandaan kunnen halen? Hoe lang is een product onderweg geweest of hoe lang heeft het in een koeling gelegen in afwachting van het transport? Welke technieken zijn er gebruikt om de gewassen te produceren en hoeveel bestrijdingsmiddelen zijn er op gespoten? Geen consument die het weet. En al deze aspecten hebben invloed op de kwaliteit.

Van bodem tot vrucht
Een andere factor die in hoge mate de voedingswaarde bepaalt is de gesteldheid van de bodem. Of het nu groente, fruit of snijbloemen zijn, alle gewassen zijn afhankelijk van de bodemkwaliteit. Fruit van bomen en struiken die op een gezonde bodem tot ontwikkeling kunnen komen, geven mooiere vruchten en een betere smaak. Wanneer de bodem in topconditie is, dan nemen alle planten de goede voedingsstoffen op en zo leveren zij weer alle vitaminen en mineralen die wij nodig hebben. Helaas zijn de meeste landbouwgronden in de laatste decennia verarmd door moderne landbouwtechnieken waaronder grootschalige monoculturen, overbemesting en mestinjecties. We hebben grotere opbrengsten gekregen, maar de kwaliteit van alles wat er op het land groeit is sterk achteruitgegaan. Het rijke bodemleven van vroeger met alle aanwezige insecten, goede schimmels en nuttige bacteriën is niet meer wat het geweest is. Een tomaat van nu in vergelijking met een tomaat van 100 jaar geleden bevat al lang niet meer dezelfde hoeveelheid vitaminen en mineralen.

Eten uit de vrije natuur
Alle eetbare gewassen die in de vrije natuur groeien zijn van veel hogere kwaliteit. Net als vroeger! Ze bevatten veel meer vitaminen en mineralen dan de gemiddelde groente en fruit uit de supermarkt. Dat heeft meerdere redenen. Wilde gewassen zijn niet doorgekweekt, hebben een natuurlijke groeitijd, groeien met hun wortels in de volle grond. Deze grond is niet bewerkt met kunstmest, de gewassen worden niet bespoten dus alles is automatisch biologisch. In de natuur wordt niet genetisch gemanipuleerd en alles wat je plukt is van het seizoen, lokaal geoogst en kakelvers. Het zijn superfoods van eigen bodem en dan nog gratis ook! En een vitalere maaltijd, geeft een vitaler lichaam. Als je dat weet is het eigenlijk best gek dat veel mensen in de supermarkt hun kar vol laden met potjes, blikjes en plastic, en vervolgens naar de auto lopen langs paardenbloemen, brandnetels, zevenblad en heel veel andere gewassen terwijl die gewoon eetbaar zijn!

Terug naar de natuur
Dus terug naar de natuur! Laten we af en toe ons eetpatroon aanvullen met alle mooie, eetbare producten die de natuur ons te bieden heeft. Door alle ongezonde producten te negeren, goede (biologische) producten te kopen en meer eetbare gewassen in je maaltijden te verwerken, kan het zomaar zijn dat je gezondheid met sprongen vooruit gaat en dat je bovendien veel blijer naar de natuur om je heen kijkt.

Workshops

Je eigen eetbare gewassen plukken krijgt gelukkig steeds meer belangstelling. Gelukkig maar, want het is doodzonde dat er zoveel lekkers om ons heen groeit zonder dat we daar gebruik van maken. De kennis over wat er in het wild eetbaar is heeft zich helaas beperkt tot een kleine groep mensen. Ik wil graag mijn steentje bijdragen om daar verandering in te brengen. Zoals je wellicht in mijn vorige blog hebt gelezen geef ik met een collega wildpluk workshops. Tijdens de workshop plukken we allerlei eetbare gewassen waarmee we daarna heerlijke gerechten gaan maken. Leuk, lekker en leerzaam! Deze workshops willen we vanaf komend voorjaar ook aan kinderen gaan aanbieden. Nieuwe data worden binnenkort bekend gemaakt via mijn website:

http://www.bewustmetvoeding.com/debuitenkeuken-wildplukken/ Juist ook voor kinderen is het leerzaam om ze te laten zien dat eten niet alleen uit de supermarkt komt, maar (van oorsprong) uit de natuur.

Yvette Noordermeer

Meest recente berichten

  • Landelijke dag voorlichters Kind en Voeding 2025 18 april 2025
  • Nieuwe bestuurders 10 april 2025
  • Ratten kiezen vaak liever voor suiker dan voor cocaïne. 3 februari 2025
  • Groningen beweegt en rode kool 29 januari 2025
  • Mexico als landenthema 25 januari 2025
  • Eieren laten schrikken 22 januari 2025
  • Verlengde Schooldag in Groningen 17 januari 2025
  • Gezonde kersthapjes bij de Swoaistee. 30 december 2024

Inschrijven nieuwsbrief

Ik word donateur
FacebooklinkedinFacebooklinkedin

© Copyright 2014 Stichting Kind en Voeding · info@kind-en-voeding.nl · website door 2156.nl