Lekker naar buiten en tijd voor een vitaminenboost!
Herfst is de tijd van vallende bladeren en prachtige kleuren en geuren in het bos Juist nu is het heerlijk om met kinderen naar buiten te gaan en te struinen en verzamelen in het bos . Goed voor beweging en weerstand van het hele gezin.
Niet alleen de kleuren buiten maar ook de kleuren op je bord zijn in deze tijd van extra belang. Typische herfst groenten zoals pompoen, zorgen voor een vitaminenboost welke kinderen juist nu hard kunnen gebruiken voor een goede weerstand en het immuunsysteem.
Producten van eigen bodem in dit jaargetijde zijn naast pompoen, o.a. spruiten, boerenkool, appels en andere koolsoorten. Allemaal rijk aan vitaminen en mineralen.
Na een gezellige dag of middag buiten moet er natuurlijk wel iets lekkers gegeten worden. In plaats van even langs een fastfoodketen te rijden kun je ook kiezen voor gezond lekkers welke je makkelijk thuis kan (voor)bereiden.
Ideeën voor een makkelijke snack of maaltijd na een heerlijke herfst dag buiten zijn bijvoorbeeld;
- pompoensoep
- frieten van pompoen of pastinaak
Op deze manier leren kinderen ook genieten van de geuren en kleuren op hun bord. en is het een makkelijke manier om kinderen voldoende groenten te laten eten. .
Pompoen staat bekend als een echte vitaminenboost en wordt de hofleverancier van vitaminen en mineralen genoemd. Bovendien vinden veel kinderen deze groenten erg lekker door zijn zoete smaak.
Recept Pompoenfriet
Ingrediënten
1 pompoen (biologisch)
olijfolie
zeezout
kruiden zoals komijn of paprikapoeder
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Doe de pompoen 5 – 10 minuten in een pan met heet water zodat de schil zachter wordt.
Snijd daarna de pompoen in frieten en laat de schil er aan zitten. Doe de frieten in een kom en besprenkel met olijfolie en bestrooi met kruiden naar smaak en zeezout. Goed door elkaar schudden en op een met bakpapier beklede bakplaat leggen.
Gedurende 30 minuten in de oven totdat de schil van de pompoen iets knapperig is.
Recept Pompoensoep
Ingrediënten
1 pompoen
2 tot 3 winterpenen
2 uien
2 tenen knoflook
1 tl. komijn (djinten)
2 tl. (bio) groentebouillon
Bereiding
Doe de pompoen in een pan heet water en laat deze 10 min. zachtjes koken zodat de schil zacht wordt. Haal de pompoen uit het water en schil deze als een meloen in stukken . Verwijder uiteraard de draden en zaden en de buitenste schil.
Doe de olie in een pan en smoor de fijn gesneden uien en de in plakken gesneden wortelen en de stukken pompoen gedurende 5 minuten. Voeg laurierblaadjes, knoflook , komijn , de groentebouillon en 1 liter water toe en laat het gedurende 30 minuten pruttelen. Na 30 min. laurierblaadjes verwijderen en de soep met een staafmixer pureren. Voeg zout en peper toe naar smaak .
Opdienen in grote kommen.
Door:
Frieda Hartman
Natuurvoedingsdeskundige
