• Home
  • BABYGROENTETAS
  • Voorlichters
    • Aanmeldingsformulier St. Kind en Voeding
  • OK vignet
  • Help mee / ANBI-status
  • Links
  • Contact
  • Kinderboeken Webshop

Stichting Kind en Voeding

  • Blogs
  • Activiteiten
    • Smaakparcours met SKSG
    • Een recepten wedstrijd voor kinderen uit groep 6 t/m 8 uit Gemeente Noordenveld
    • Geweten van Eten
    • Ruik, proef en beleef
    • Wereldmaaltijd op strobalen omringd door Lakenvelder koeien, paarden en geiten’
    • Oké-vignet restaurant
  • Recepten
  • Alliantie kinderarmoede van start
  • Voorlichtingsaanbod
  • Nieuwsbrieven
  • Inloggen

Zelf opscheppen, eten met je handen, dippen, “snoepen” met gado gado

Zelf opscheppen, eten met je handen, dippen, “snoepen”

Dit gerecht of eigenlijk de verschillende bakjes met gerechten is gebaseerd op het Indonesische Gado Gado. Gado gado komt uit Indonesie , maar het gerecht is overgewaaid naar verschillend landen in de wereld alleen dan is het overal net weer even anders. In Suriname is het erg populair en dagelijks comfort food.

De naam ‘gado gado’  betekent eigenlijk ‘mix mix’. Het is meer een verzameling van gerechten met verschillende ingrediënten. Gade gado gaat dus eigenlijk met de cultuur, het land en het seizoen mee.

De basis is een mix van groenten met gekookt ei, pindasaus en gekruimelde kroepoek. Het wordt geserveerd met witte rijst of lontong.

Deze variatie komt van onze voorlichtster Hilde Boonstra. Bij haar is deze variatie op de gado gado thuis favoriet en vooral als het lekker weer is om buiten te eten.

Recept voor de basis

De meeste gado gado’s zijn een mix van groenten met pindasaus. En daarbij wordt witte rijst geserveerd, of lontong (stevig bij elkaar gepakte plakrijst in een bananenblad) of ketupat (een rijst-dumpling).

Met gado gado kun je zelf opscheppen, eten met je handen, dippen, “snoepen”. Iets wat kinderen leuk vinden.

Maak /zet de volgende gerechtjes klaar:

Diverse geblancheerde groenten: bloemkool, sperziebonen, wortel, bleekselderij, chinese kool, komkommer. Groenten blancheren is het onderdompelen van groenten in kokend water. Hoe je dat doet zie je op dit filmpje van AH.

Pindasaus;  het liefst zelf gemaakt. Op de website van PuurGezond vind je een makkelijk en lekker recept om zelf pindasaus ofwel satésaus te maken.

Gekookte eieren ( 7 minuten)

Gebakken uitjes (droog bakken)

Kokos en pinda’s (seroendeng)

(Kroepoek, cassave of brood: LET OP schaaldier en gluten)

De verschillende items worden in aparte bakjes op tafel gezet. De groenten kunnen koud of lauw gegeten worden. Het is wel lekker om de pindasaus warm te serveren. Iedereen mag zelf pakken, maar……! Dan wel uit elk bakje één schepje nemen, of tenminste van drie soorten groente 2 lepels.

Eet smakelijk!

Hilde Boonstra

twittertwitter

Klik hier voor de Baby Groente Tas

Meest recente berichten

  • Pilot Baby Groente Tas gaat van start 21 januari 2023
  • Baby Groente Tas 14 oktober 2022
  • Samenwerking met JLE 16 augustus 2022
  • Ook in 2022 samenwerken met JLE 4 januari 2022
  • 2022: blijf gezond! 4 januari 2022
  • Maaltyd krijgt Oké-vignet 29 november 2021
  • Kind en Voeding ook erkend leerbedrijf 26 november 2021
  • Expeditie Voedselverwondering 8 oktober 2021

Inschrijven nieuwsbrief

Ik word donateur

Tweets

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

© Copyright 2014 Stichting Kind en Voeding · info@kind-en-voeding.nl · website door 2156.nl