Het belang van gezonde voeding voor het opgroeiende kind is inmiddels wel bekend bij veel mensen. Maar wat is nou precies gezonde voeding en is het niet veel te duur? Waar koop je het? Al dat soort vragen komen vaak op ons af.
In de laatste decennia is er over het algemeen weinig aandacht besteed aan écht eten. We gingen voornamelijk voor het gemak. Dat is ook logisch, want we hebben het met z’n allen steeds drukker gekregen, waardoor de maaltijden vaak geen prioriteit zijn. “O ja, we moeten ook nog eten vanavond. Jeetje, nou we halen wel wat”. Volkomen begrijpelijk, maar niet zo gezond helaas.
Voedingslessen in het onderwijs
Wij willen hier een lans breken om voedingslessen in het onderwijs te integreren. Wat is voeding? Voeding zorgt ervoor dat een mens voldoende voedingstoffen binnen krijgt om het lichaam goed te laten functioneren. Voor kinderen komt daar nog bij dat voeding moet zorgen voor de opbouw van het lichaam naar volwassenheid. Het eten dat in veel huishoudens wordt gegeten, heeft vaak niet veel meer met het oorspronkelijke voedsel te maken. In supermarkten worden producten verkocht als ‘gezond’, maar als je op de ingrediëntenlijst kijkt, dan zit er nauwelijks iets in dat met de oorspronkelijke voeding te maken heeft. Het is belangrijk dat op scholen het weer gewoon wordt om het over écht eten te hebben. Eten, waarvan je de herkomst herkent. Eten dat je grootmoeder als eten herkent, zoals Michel Pollan zei in zijn boek ‘een pleidooi voor écht eten’.
Waar starten we?
Natuurlijk begint goed leren eten thuis. Als baby al en ook daarvoor zou de zwangere vrouw al veel vers en gevarieerd moeten eten. Omdat veel mensen door de bomen het bos in voedingsland niet meer zien vanwege de verwarrende berichten over gezond eten, lijkt het Stichting Kind en Voeding goed om voeding weer in het onderwijs onder te brengen. Wij leren op school rekenen, taal en tal van andere vakken. In onze ogen hoort daar ook bij dat kinderen leren wat écht eten is, hoe het groeit, wanneer het groeit en hoe het bijdraagt aan een goede gezondheid. Wij promoten de positieve insteek om te leren over voeding. Dat kan in het klaslokaal, maar ook op locatie. Hoe leuk is het om met een groep kinderen naar buiten te gaan, naar een tuinderij, een veehouderij of een ander soort bedrijf waar voeding geproduceerd wordt. Soms is het zelfs mogelijk om een schooltuin aan te leggen. Kinderen steken daar veel van op.
Als we bij jonge kinderen starten met het geven van voorlichting hierover, dan zal de volgende generatie weer bewuster kunnen beslissen of ze écht voedsel eten of een keer willen zondigen. Ze leren bewuster keuzes maken.
Binnen de school
Binnen de schoolmuren kunnen kooklessen al heel jong gegeven worden. Kinderen van 4 jaar kunnen met een beetje hulp van een volwassenen van groente of fruit al iets lekkers maken wat ze met elkaar gaan opeten. Ze leren hierdoor de verschillende soorten groente en fruitsoorten kennen en zullen er vertrouwd mee worden.
In de hogere klassen kan bijv. bij het vak biologie of hygiëne over het belang van voeding voor de gezondheid gesproken worden. Dat kan bijv. door leerlingen in groepjes de ingrediënten die in verpakte producten zitten, te laten ontleden en hierover in de groep te spreken. Zet daarnaast de ingrediënten van producten die gemaakt zijn van uitsluitend basisvoedsel en kijk naar het verschil. Een supermarktsafari is ook erg leerzaam voor kinderen uit de hogere groepen van het basisonderwijs. Vooral omdat zij op de middelbare school aan veel verleidingen bloot komen te staan. We kennen allemaal de groepjes kinderen die tussen de middag of na schooltijd nog even langs de supermarkt gaan om te snacken.
Wij zoeken naar een gezamenlijke aanpak van het voedingsprobleem. Met een platform van gelijkgestemde organisaties kunnen we meer bereiken. Dat is ook de reden waarom we zijn aangesloten bij het Alles is Gezondheid programma van de Overheid.

