Omdat de stichting wil weten of de uitgevoerde of uit te voeren activiteiten blijven passen bij de meest recente ontwikkelingen van de kennis over de relatie voeding en gezondheid, zijn een aantal wetenschappers en ondernemers gevraagd om toe te treden tot een Raad van Advies van de stichting. Deze personen geven onbezoldigd gevraagd of ongevraagd advies aan het bestuur over de activiteiten van de stichting. Hieronder een overzicht van de personen die bewilligd hebben om een rol hierbij te vervullen:
Prof.dr. Jaap Seidell, o.m. hoogleraar Voeding en Gezondheid VU Amsterdam en doet al zo’n twintig jaar onderzoek naar voeding bij kinderen. Hij geeft aan dat voedseleducatie een belangrijk wapen is om te komen tot een generatie die gezonde en duurzame voedselkeuzes kan maken. Zelf zien, voelen, ruiken, ervaren en ontwikkelen van voedselvaardigheden, waar de voorlichters van Kind en Voeding ook hun workshops op baseren, moeten de onuitwisbare indruk maken op basis waarvan kinderen meer groenten gaan eten.
Jaap heeft ook de pilot van de Baby Groente Tas in Purmerend begeleid en zal zal zijn ervaring hiermee inbrengen bij de pilot in de gemeente Westerkwartier (Groningen), die in februari 2023 van start gaat.
Prof.dr. Hanno Pijl, hoogleraar neuro-endocriene regulatie van diabetes en overgewicht Universiteit Leiden en lid van de Maatschappelijke Adviesraad van Diagnose Voeding & Gezondheid, dat projecten op het gebied van voeding en gezondheid initieert, faciliteert en versnelt. Zijn oratie in 2008 had de titel ‘In het land van bitterbal en boterkoek’.
Hanno werd gezien als een van de meest prominente ‘gamechangers’ op het gebied van voeding en gezondheid in Nederland in 2017. Is zich bewust dat de problematiek op oudere leeftijd vaak ontstaat in de jongste kindertijd.
Prof.dr. Gerjan Navis, hoogleraar experimentele nefrologie UMCG en tevens de leerstoel Voeding in de Geneeskunde. Naast haar grote internationale reputatie (ongeveer 900 internationale wetenschappelijke publicaties, 30.000 maal geciteerd), weet zij de wetenschap te vertalen naar beleid en maatschappij. Grondlegger van de leefstijlgeneeskunde in het UMCG. Maakt haar kennis toegankelijk via publiekslezingen en is betrokken bij diverse burgerinitiatieven.
Prof.dr. Gertjan van Dijk, hoogleraar integratieve neurobiologie van de energiebalans aan de RUG. In mijn perceptie gaat het zo’n beetje over alles wat is gerelateerd aan ‘Nutrition, Metabolism & the Brain’. Onder meer ook de complexe processen rondom smaak.
Doet momenteel o.a. onderzoek naar kindervoeding.
Binnen zijn leerstoel doet dr. Anouk Willems het onderzoek, waar ook u aan mee kunt doen als u (licht) overgewicht heeft, met de naam ‘Eten voor de wetenschap’. Help de wetenschap te bepalen welke voeding het beste bij wie past. (zie www.etenvoordewetenschap.nl)
Dr.ir. Andrea Werkman, onderzoeker en docent gezonde leefstijl (Nutrition Education) bij het Centre of Expertise Healthy Ageing van de Hanzehogeschool Groningen. Tevens is zij projectsecretaris van het Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid. Daarin wordt vanuit verschillende invalshoeken gewerkt aan vraagstukken die te maken hebben met beschikbaarheid en toegankelijkheid van duurzaam, veilig en gezond voedsel voor iedereen. O.a. hoe zorgen we ervoor dat kinderen ‘groenere groentes’ eten. Hoe leiden we (gezondheids)professionals op met ‘oo voor gezonde voeding’. Het platform doet dit in nauwe verbinding met overheid en bedrijfsleven, o.a. met de topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Life Sciences & Health.
Jan Buining, ondernemer met gezonde voeding, voorzitter van het Food Industry Cluster Noord-Nederland INNEXUS, lid Strategic Board Healthy Ageing Network Northern Netherlands en lid van de Economic Board Northern Netherlands. Hij schreef o.a. het rapport voor de Noordelijke Innovation Board “Gezonde voeding een kans voor Noord-Nederland”. Hij legde daarin de relatie tussen nieuwe verdienmodellen van producenten en de bevordering van de gezondheid van de bevolking.
Dr. Sandra van Hogen-Koster, was al jarenlang lid van stichting Kind en Voeding en is lector Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap bij hogeschool Saxion en Medisch Spectrum Twente. Haar expertise ligt op het terrein van Positieve Gezondheid, voeding, delier bij ouderen en praktijkgericht onderzoek. Zij is betrokken bij diverse interdisciplinaire onderzoeks- en innovatieprojecten vanuit de Positieve Gezondheidsbenadering gericht op leefstijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Best Practice Unit methode; de verbinding tussen praktijk, onderwijs en onderzoek en interdisciplinair samenwerken staan hierbij centraal. Als geen ander weet zij de link te leggen tussen Positieve Gezondheid en onze doelstelling. Ook geeft ze weleens gastles over de duurzame ontwikkelingsdoelen voor de wereld (SDG’s), waardoor een extra link met onze achterliggende doelstellingen ontstaat.

