KLEINE BROODJES UIT EEN POTJE*
brood in potje
Nodig voor 6 broodjes:
90 gram koude boter in blokjes gesneden
250 gram tarwebloem of lemaire meel (molen of natuurvoedingswinkel)
2 eetlepels honing
2 theelepels bakpoeder of wijnsteenzuur (natuurvoedingswinkel)
2 eidooiers
125 ml. melk
50 gram walnoten, grof gehakt
1 theelepel kaneel
100 gram gewelde rozijnen of dadels
6 kleine ongeglazuurde aardewerken bloempotjes van ± 7 cm hoog en 8 cm doorsnee (te koop bij een tuincentrum)
Voorbereiden:
Vet de potjes goed in met wat olie of boter, bestuif ze met wat lemaire meel. Je kunt de potjes ook bekleden met bakpapier.
Meng de bloem, honing, bakpoeder, kaneel en een snufje zout en zeef het in een ruime kom. Meng het mengsel met de boter in een keukenmachine totdat het er rul uitziet. Meng de eidooiers en de melk erdoor.
Neem het deeg uit de keukenmachine en kneed de rozijnen en walnoten of dadels in stukken erdoor. Kneed het tot een goed samenhangende bal. Rol de bal dan snel en losjes tot een lange worst en snijd in 6 gelijke stukken. Rol de stukken tot balletjes en leg ze in de bloempotjes. Bestrijk de bovenkanten met losgeklopt ei. Laat ze 15 minuten rusten, of maak ze de vorige avond klaar en zet ze op een koele plaats weg.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 20 -25 minuten goudbruin. Dek ze eventueel de laatste 5 minuten af met alufolie, als ze te bruin dreigen te worden.
Serveren:
De broodjes kunnen zowel bij het ontbijt als bij de lunch worden geserveerd.
Met kinderen is het erg leuk om ze te maken. Je kunt dan ook de noten weglaten en alleen rozijnen gebruiken.
*Dit recept is een bewerking van een recept uit het tijdschrift Delicious