Vandaag was ik aanwezig bij een bijeenkomst van Jong Leren Eten Verbindt bij Antropia in Driebergen.
Ruim 120 aanwezigen uit de voedingsindustrie (o.a. Friesland Campina, Nestlé), GGD’s, Gemeenten, natuurorganisaties, gezondheidsorganisaties (o.a. Hartstichting etc.), vanuit het Ministerie van Economische Zaken etc. etc. én uiteraard Stichting Kind en Voeding.
Reden van samenkomst is dat Jong Leren Eten een jaar geleden in het leven is geroepen, een initiatief van de ministeries van EZ en VWS en het de bedoeling is om na een jaar alle aangesloten partijen bij elkaar te brengen in een netwerkdag.
Het programma startte met een bijdrage van (nu nog) staatssecretaris Martijn van Dam over de maatschappelijke noodzaak van Jong Leren Eten.
Van Dam is van mening dat het leerproces van voeding al in de buik begint en zijn ambitie is bijdrage te leveren voor de toekomst van het kind door zo vroeg mogelijk het kind te leren wat gezonde voeding is, wat groenten en fruit is. Hij gaf aan dat men nog niet doorheeft dat als we zo doorgaan te leven, ongezond eten doodsoorzaak nummer 1 wordt. “Leer kinderen te genieten, te proeven, je eten lief te hebben en je te interesseren voor het ontstaan”, sprak hij krachtig uit. “De EU heeft subsidie voor het schoolfruit gegeven, laten we er gebruik van maken door handen in een te slaan met alle organisaties die initiatieven nemen”. Ik heb hem de vraag kunnen stellen of straks in een nieuw kabinet de ambitie die hij en staatsecretaris van Rijn hebben wel wordt overgenomen en geborgd blijft. Van Dam gaf aan dat inmiddels veel partijen, regering, gemeenten, industrie, retail al een grote stap maken en dat deze beweging dus door zal zetten. De rol van de gemeente blijft belangrijk om alle kinderen in aanraking te laten komen met lessen over gezond eten. Er zijn door het ministerie van VWS en EZ makelaars ingezet in elke provincie die de contacten moeten maken en onderhouden met het onderwijs.
Na de pauze kregen we een goed verhaal te horen van Jaap Seidell. Ik merk duidelijk dat hij door de jaren heen zich steeds krachtiger inzet voor gezonde voeding en daarmee ook in zijn verhaal uithaalt naar de producenten. Hij gaf heel duidelijk te kennen dat hij niet te spreken is over de invloed van kidsmarketing en de manier waarop de producenten zeggen mee te werken aan een gezonder voedingsbeleid maar in plaats van innovatieprojecten te creëren met groenten en fruit, nieuwe snacks en drankjes inclusief suiker produceren (neem de AH-Fruitreep…) Zonder fruit uiteraard….
Seidell is een groot voorstander van gezonde lunches op school en vindt het onbegrijpelijk dat daar geen geld voor zou zijn.
Wij hebben als voorlichters van Stichting Kind en Voeding nog heel wat werk te verrichten. En wat ik wel heb bemerkt deze dag, ook later in de parallel sessies waar ik bij de sessie “Gezonde en duurzame voeding in de kinderopvang, 0-4 jaar” aanwezig was, dat de wil om met elkaar de handen in een te slaan en kennis en kunde te delen en over te brengen aan onze doelgroepen er zeker is, maar dat er nog een lange weg is te gaan om onze doelgroepen over te halen om ook de wil te hebben gezonder te eten! Wij, voorlichters, zetten gewoon door, tenslotte was er 5 jaar geleden toen Stichting Kind en Voeding ontstond nog bijna niets op het gebied van educatie over gezonde voeding! Het was een interessante dag met zoveel mooie initiatieven!
Gitta van Eick

