Je bent wat je eet en wat je (groot)moeder at
Dat is een interessante stelling waar gelukkig steeds meer recht aan wordt gedaan. Eigenlijk is het ook wel heel erg logisch maar we staan er niet zo bij stil. We zijn gevormd door de genetica (je weet wel het verhaal van de chromosomen), daar bovenop hebben we te maken met de epi-genetica hoe onze (voor) ouders zich hebben gevoed maar ook hebben meegemaakt gedurende hun leven.
Alle cellen in ons lichaam zijn gevormd door de voeding die we binnen krijgen en dat is niet alleen maar eten, maar ook beweging en ontspanning. Gelukkig is er, vanuit dat gezichtspunt, een groeiende interesse voor pre-conceptiezorg en terecht.
Soms lukt het niet om zwanger te raken of wordt de vrucht vroegtijdig afgestoten. Goede natuurlijke voeding en leefstijl begint al voor de conceptie. Wat de aanstaande vader en moeder eten en doen bepaalt de kwaliteit van de ei- en zaadcel en uiteindelijk de gezondheid van je kindje.
Het is uiteraard verstandig om gezond zwanger te worden. Dat betekent goede gezondheid van de aanstaande vader én de moeder. Je legt toch ook eerst een goed fundament voordat de bouw van je huis kan beginnen? In dit geval de bouw van een nieuw leven.
Dus heb je een zwangerschapswens, dan is er een gezond stappenplan wat je kunt volgen en dat geldt voor zowel de moeder alsook de vader:
- Reinigen of detoxen van je lichaam zorgt ervoor dat alle opgeslagen afvalstoffen uit je lichaam verdwijnen. Doe dat op een zachte en doeltreffende manier en niet op een harde detox methode; dat doet vaak meer kwaad dan goed.
- Kies voor volwaardige voeding en een voedingspatroon wat bij jou past gedurende minimaal 4 maanden. Hét dieet bestaat niet, voor ieder is optimale voeding anders. Kies in ieder geval zo biologisch mogelijk zonder gifstoffen, kies vooral plantaardige voeding waar de volle groeikracht inzit.
Bijvoorbeeld: als ik een gerstekorrel in de grond stop komt er een plant uit, dat betekent dat de volle groeikracht inclusief alle vitaminen, mineralen en sporen elementen hierin zitten. Kies ik een geraffineerde of platgeslagen variant dan komt er écht geen plantje meer uit, dus is de groeikracht afgenomen. De meeste groeikracht zit in spruitgroenten zeg maar zaadjes die net ontkiemt zijn zoals alfalfa, bieten- of prei spruitgroenen.
- Stress is een enorme boosdoener die het lichaam op slot kan zetten. Natuurlijk is stress ook heel functioneel, maar als we té veel krijgen ( o.a. bij adrenaline junks) dan putten we volledig uit met een burn-out als gevolg. Beweging en zeker ontspanning zijn ook heel essentieel om je lichaam goed voor te bereiden op de zwangerschap.
- Medicaties zijn soms écht nodig maar onderschat de bijwerkingen niet en vaak zijn er ook andere mogelijkheden die de oorzaak aanpakken en dat is toch wat je wilt. Dus onderzoek heel secuur wat je daar in zou kunnen verbeteren.
- Meten is weten! Doe de APK gezondheidsscan.
Wil je de status van je lever, nieren en darm weten?
Wil je weten of jouw lichaam goed kan ontgiften?
Wil je weten of er hormonale disbalansen aanwezig zijn?
Wil je weten of je cellen genoeg mineralen en sporenelementen bevatten?
Dit wordt gedaan aan de hand van de zogenoemde SKB-test. Een bloedonderzoek waarbij enkel maar twee druppels bloed nodig zijn om inzicht te geven over de status van jouw lichaam. Zodat je daarna goed kan sturen om gezond zwanger te worden
Arike Mijnlieff
Praktijk De Groenling voor natuurgeneeskunde & voedingsadvies
Industrieweg 2 – 5e
2921 LB Krimpen a/d IJssel
06 – 25 524 787
info@praktijkdegroenling.nl
www.praktijkdegroenling.nl
Volg de praktijk op facebook: https://www.facebook.com/PraktijkDeGroenling

