Tegenwoordig vinden we in de supermarkt een scala aan groenten en fruit, het hele jaar door. Met deze luxe zouden we bijna vergeten dat er nog zoiets bestaat als ”seizoensgebonden’ eten. Wat is het en wat zijn de voordelen?
Waarom?
Eten met de seizoenen betekent dat er datgene op je bord belandt wat op het moment in Nederland (volop) groeit en geoogst wordt. Er zijn mensen die puur en alleen kijken naar wat uit ons kikkerlandje komt, maar ook die uitwijken naar buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland. Ook dat kan onder het eten met de seizoenen vallen. Waarom zou je dit willen?
- Groenten en fruit wat van dichtbij komt is lekkerder. Het ligt eerder in de supermarkt en is dus verser. Hier geldt wel een uitzondering op de regel: vooral appels en peren worden lang houdbaar gemaakt (tot wel een jaar) met speciale koelcellen. Niet zo heel vers dus, die Elstar in juni.
- Eten met de seizoenen betekent meer smaak. Een aardbei in januari uit Verweggistan smaakt nergens naar.
- Het is goedkoper. Stuntverkoop daargelaten. Knollen koop je in de winter voor een prikkie en in de zomer betaal je het minst voor een bakje aardbeien.
- Besparen van uitstoot en andere milieuverontreiniging, en zo een steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet, is een belangrijke reden om te kiezen voor seizoensgebonden eten. Ook hierbij weer een kanttekening: niet alle groenten en fruit uit Nederland zijn perse milieuvriendelijker. Tomaten uit Spanje zijn vaak een betere keuze dan van onze bodem. Ons klimaat is niet zo geschikt voor een goede oogst en tomaten worden daarom jaarrond in de verwarmde kas geteeld. Daarentegen komen tomaten uit Spanje in deze periode wel uit de volle grond. Een verwarmde kas vraagt veel meer energie dan een vrachtwagen met tomaten uit Spanje aan uitstoot de lucht in blaast. In Nederland komt overigens 1/5 deel van de groenten uit de volle grond en 2/3 uit een kas.
Hoe?
Groenten en fruit wat in Nederland uit de verwarmde kas komt valt niet onder seizoensgebonden eten. Toch liggen ook deze groenten en fruit massaal in de winkel wat kiezen wel lastig maakt! Belangrijk is dus om te weten wat, wanneer in Nederland (of omstreken) in de volle grond groeit. Hiervoor kan je een seizoenskalender volgen, naar de prijs van de groenten en fruit kijken (vaak zijn seizoensgebonden producten goedkoop), of een eigen moestuin beginnen. Door dit laatste leer je spelenderwijs welke groenten het in welk seizoen goed doen. Dit is erg leuk om samen met kinderen op te pakken!
Maakt het een verschil?
Er heerst een behoorlijke discussie of eten met de seizoenen nou echt een milieuverschil maakt. Minderen in vleesconsumptie blijft het grote goed wanneer je iets voor het milieu wilt betekenen. Daar kan geen mango uit Peru tegenop.
Ik geloof wel dat alle kleine beetjes helpen en eten met de seizoenen is een gemakkelijke manier om iets goeds te doen voor het milieu en voor je portemonnee. En het is leuk, vooral samen met kinderen. Ga samen op zoek! Het enige wat het van je vraagt is wat bewustwording en een andere mindset. Wie met de seizoenen leeft staat dichterbij bij de natuur. Daar wordt niemand slechter van en onze planeet alleen maar beter!
Met vriendelijke groet,
Eva Snijders
Loof
www.loofvoeding.nl

