Tegenwoordig vinden we in de supermarkt een scala aan groenten en fruit, het hele jaar door. Met deze luxe zouden we bijna vergeten dat er nog zoiets bestaat als ''seizoensgebonden' eten. Wat is het en wat zijn de voordelen? Waarom? Eten met de seizoenen betekent dat er datgene op je bord belandt wat op het moment in Nederland (volop) groeit en geoogst wordt. Er zijn mensen die puur en alleen kijken naar wat uit ons kikkerlandje komt, maar ook die uitwijken naar buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland. Ook dat kan onder het eten met de seizoenen vallen. Waarom zou je dit willen? Groenten en fruit wat van dichtbij komt is lekkerder. Het ligt eerder in de supermarkt en is dus verser. Hier geldt wel een uitzondering op de regel: vooral appels en peren worden lang houdbaar gemaakt (tot wel een jaar) met speciale koelcellen. Niet zo heel vers dus, die Elstar in juni. Eten met de seizoenen betekent meer smaak. Een aardbei in januari uit Verweggistan smaakt nergens naar. Het is goedkoper. Stuntverkoop daargelaten. Knollen koop je in de winter voor een prikkie en in de zomer betaal je het minst voor een bakje aardbeien. Besparen van uitstoot en andere milieuverontreiniging, en zo een steentje bijdragen aan het behoud van onze planeet, is een belangrijke reden om te kiezen voor seizoensgebonden eten. Ook hierbij weer een kanttekening: niet alle groenten en fruit uit Nederland zijn perse milieuvriendelijker. Tomaten uit Spanje zijn vaak een betere keuze dan van onze bodem. Ons klimaat is niet zo geschikt voor een goede oogst en tomaten worden daarom jaarrond in de verwarmde kas geteeld. Daarentegen komen tomaten uit Spanje in deze periode wel uit de volle grond. Een verwarmde kas vraagt veel meer energie dan een vrachtwagen met tomaten uit Spanje aan uitstoot de lucht in blaast. In Nederland komt overigens 1/5 deel van de groenten uit de volle grond en 2/3 uit een kas. ... [Lees meer]
Nieuwjaar, nieuwe kansen
Al enige tijd werken Stichting Kind en Voeding en Stichting de Nieuwe Leefstijl samen. De Nieuwe Leefstijl is voornamelijk nog in het Noorden van het land actief, maar zet daar voor diverse activiteiten voorlichters van Kind en Voeding in, zoals bij het evenement ter gelegenheid van Wereldvoedseldag in Frederiksoord op 14 oktober jl. Het was daarom geen vreemde suggestie om bestuurders van beide organisaties uit te wisselen om de mogelijkheid elkaar te versterken meer kans te geven. Door die ruil is per 1 januari 2018 Barbara Pruim medebestuurder van de Nieuwe Leefstijl en ondergetekende bestuurder van Stichting Kind en Voeding geworden. En natuurlijk kreeg ik het verzoek om meteen in de eerste blog van het jaar mij voor te stellen. Als oud-directeur van het Healthy Ageing Network Noord-Nederland en tot een paar maanden geleden tevens bestuurder van Noorden Duurzaam, word ik gezien als een soort dwarsligger tussen gezondheid en duurzaamheid. Dat dwarsligger mag je behalve als verbinder ook lezen als rebels, want soms is dat ook nodig om iets te bereiken. Ik kijk wel regelmatig achterom of ik niet te ver voor de muziek uitloop, maar heb er geen moeite mee om voorop te lopen. In het kader van de activiteiten om gezond oud worden op de kaart te zetten (in enkele jaren tijd brachten we 120 organisaties bij elkaar rond dit thema), was preventie een van de belangrijkste onderwerpen. Hoewel het op elke leeftijd nog zinvol is om aandacht te besteden aan voldoende bewegen en gezonde voeding, bleek dat in de kindertijd vaak al de basis wordt gelegd voor verschillende chronische ziekten die op latere leeftijd de kop opsteken. ... [Lees meer]
Laatste blog 2017
Het laatste blog van 2017 is tevens mijn laatste blog als voorzitter van Stichting Kind en Voeding. Ik draag in januari 2018 het stokje over aan Ko Henneman uit Kropswolde. Bijna 7 jaar ben ik eindverantwoordelijk geweest voor de stichting. Toen ik 7 jaar geleden de stichting oprichtte, deed ik dat omdat ik in mijn praktijk zag hoe kinderen veranderden als ze op natuurlijke voeding overgingen. Dat was een deel van de begeleiding. Het andere deel was kinderen in hun kracht zetten en dan met name hoog-gevoelige kinderen. Door de ervaring die ik in mijn praktijk opgedaan heb, is de stichting ontstaan. Veel van mijn collega’s vonden het een goed idee om de krachten te bundelen en zo gezamenlijk op te trekken om ouders en kinderen bewust te maken van wat natuurlijke voeding voor je gezondheid kan betekenen. En nu, bijna 7 jaar later, zijn we uitgegroeid tot een landelijke stichting die er toe doet. ... [Lees meer]
Hoe krijg je het hele gezin aan de gezonde voeding?
Je kent het misschien wel, je bent zelf gezond aan het eten en je wilt het hele gezin mee. Nu heeft ‘gezond’ meteen een negatieve lading voor kinderen. Want gezond is niet lekker, heeft geen smaak, dan mag ik geen snoep meer en gezond is alleen maar groen! Hoe krijg je je kinderen mee op de gezonde toer? Begin vroeg met je kindje te laten wennen aan de verschillende smaken van groenten en fruit. Heb je nog een baby, dan is het af te raden om potjes te gebruiken, vanwege de toevoegingen. Maar ook vanwege de smaakstoffen, met eten uit potjes raakt je kindje niet gewend aan de voeding zoals voeding hoort te smaken. Tip: bereid 1 dag in de week je groenten (blancheren werkt dan ideaal en snel) en vries het in of laat vanaf één jaar je kindje zoveel mogelijk mee-eten met jullie avondeten (zonder zout!). Hou het avondeten gezellig, zonder strijd. Het eten aan tafel met het gezin is toch iets gezelligs. Even tijd voor elkaar, de dag doornemen, verhalen van de dag vertellen. Bij ons vertellen de jongens vaak de nieuwste moppen die ze op school hebben gehoord. En ouders, dat betekent ook geen mobieltjes bekijken tussendoor. En mijn ervaring, dan heb je het gezellig en gaan ze opeens toch gewoon hun bord leeg eten. ... [Lees meer]
SMOOTHIE
Smoothies: Het is een ideale manier om meer groente binnen te krijgen. Doordat je groente met fruit combineert heb je een drankje/hapje vol gezondheid dat overwegend naar fruit smaakt, met een lekker kruidig accent. Je vitamine- en mineralenhuishouding wordt aangevuld, het chlorofyl zorgt onder andere voor een grondige reiniging en je krijgt veel plantaardig eiwit binnen. Smoothies geven energie en helpt je overtollig gewicht kwijt te raken. Goede smoothiegroentes zijn bijvoorbeeld: andijvie, spinazie, alle groene kruiden, sla, waterkers, rucola, paksoi, avocado en komkommer en zelfs de brandneteltoppen uit eigen tuin. De combinaties zijn eindeloos. Drink het ’s morgens op nuchtere maag en wacht even met ontbijten, zo kan je lichaam optimaal alle voedingsstoffen opnemen en heb je maximaal profijt van je drankje. Smoothies zijn ook goed te gebruiken als ontbijt of lunch. Zeker als je er ook nog wat eiwitten en goede vetzuren aan toevoegt zoals hennepzaad, chiazaad, noten of avocado. ... [Lees meer]
Veranderen van spijs
Anderhalf jaar geleden was het tijd om het roer om te gooien. Ik vond mijn baan al een tijd niet leuk meer maar de stap zetten naar wat nieuws durfde ik niet. Pas toen mijn loopbaancoach me een deadline stelde, kwam ik in actie en schreef me in bij een opleidingsinstituut. Ik startte de opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Voeding was me steeds meer gaan boeien de afgelopen jaren. Wat begon met het inruilen van mijn bruine boterhammen met hagelslag voor havermout als ontbijt, leidde uiteindelijk tot een heel nieuwe manier van koken en eten. Zònder pakjes en zakjes, zonder geraffineerde suiker en grotendeels zonder vlees maar mèt biologische, verse en onbewerkte producten. ... [Lees meer]