Een van de toppers hier in huis is plaattaart. Een knapperige bodem van bladerdeeg uit de oven, met daarop een hele berg groente. Net als bij pizza’s, kun je er van alles op doen; champignons, aubergine, rucola, tomaatjes, zoete aardappel, spinazie, etc. Onze favoriete plaattaart is die met courgette, kerstomaatjes en gele of oranje paprika.
-Verwarm de ovenvoor op 200°C.
-Laat de plakjes bladerdeeg op het aanrechtblad ontdooien, dit duurt ongeveer 10 minuten.
-Bedek ondertussen een bakplaat met bakpapier en verdeel 9 plakjes bladerdeeg over het bakpapier. Rek de plakjes een beetje uit, zorg ervoor dat ze elkaar overlappen en druk goed aan, zodat het 1 geheel wordt.
-Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg. Zo voorkom je dat het straks in de oven als een gek omhoog bolt.
-Zet het bladerdeeg in de oven.
Na 20 minuten heb je een knapperige bodem.
– Haal het bladerdeeg uit de oven en laat iets afkoelen.
– Meng in een kommetje 3 eetlepels crème fraîche met 3 eetlepels basilicumpesto.
– Strijk dit mengsel uit over de taartbodem. -Daarop leg je dungesneden plakjes courgette, lange reepjes paprika en 20 gehalveerde kerstomaatjes (met de bolle kant naar het deeg toe).
– Strooi er tot slot een halve eetlepel gedroogde oregano over.
– Zet de plaattaart terug in de oven en laat nog 20 minuten bakken bij 200°C. tot de korst van het bladerdeeg lichtbruin is en de groente voldoende zijn geroosterd. Aan tafel eventueel nog wat versgemalen zeezout erover. Lekker met een knapperige salade! © keetsmakelijk

