Als natuurvoedingsdeskundige maak ik zelf veel gebruik van “strooiseltjes” in de keuken, die bepaalde gerechten nog smaakvoller, beter van textuur en vooral lekkerder kunnen maken. De komende maanden wil ik graag een aantal van deze vergeten “strooiseltjes” de revue laten passeren, omdat ik denk dat eigenlijk iedereen ze in de keukenkastjes zou moeten hebben.
Het gaat hier met name om eenvoudig aan te wenden, goedkope, lekkere, makkelijk te verkrijgen en lang houdbare voedingsmiddelen die bijdragen aan de gezondheid. Dat kunnen pitjes, kruiden, zaden, bessen, gedroogde vruchten, specerijen of bepaalde nootjes zijn.
Het eerste “strooiseltje” in de reeks: sesamzaad!
Deze knapperige pitjes zijn om te beginnen lekker & voordelig, een grote zak van 250 gram is voor maximaal een paar euro te verkrijgen. Je kan het maanden bewaren en het laat zich vrijwel overal makkelijk mee combineren. Wat dacht je van sesamzaadjes;
- Op een boterham met geitenkaas?
- Door de sla?
- Op een banaan…?
- Door de yoghurt?
Allemaal heel smaakvol! Maar… het is ook nog eens heel goed voor je! Zoek er maar eens naar op internet. De oude Egyptenaren gebruikten het al, en niet voor niks. Omega-9, een indrukwekkende rij aan vitaminen en mineralen, goed voor je bloeddruk, je huid, voorkomt bloedarmoede, knapt je lever op…
Dusse…op naar de winkel en schaf een paar nieuwe glazen potten aan, of gebruik gebruikte glazen potten want er zijn een hoop strooiseltjes te krijgen.
15 april 2016
Door: Krista Boots www.kristaboots.nl