Voorlichtingsaanbod van stichting Kind en Voeding:
Een aantal van onze activiteiten staan ook in diverse databases, zoals van het RIVM en van Jong Leren Eten.
Het meest recente aanbod is beschikbaar via de regiocoördinatoren en vindt u hier.
Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar:
Interactieve gastlessen van ongeveer 1 uur, die bestaan uit een stukje theorie en een deel praktijk. Kinderen krijgen smaaktestjes, of bereiden iets als de mogelijkheid er op school is.
De basisgastlessen zijn er voor de groepen 1 t/m 3, 4 t/m 6 en voor groep 7/8, die op het niveau van het kind zijn afgestemd.
De lessen bestaan uit de volgende onderwerpen:
• Ontbijten: eerst een stukje theorie over het belang van ontbijten en daarna praktijk, samen iets klaarmaken en natuurlijk ook samen opeten. Iedere voorlichter geeft hier haar eigen draai aan. De gastles wordt altijd in samenwerking met de behoefte van de school samengesteld door de voorlichter.
• Tussendoortjes: over tussendoortjes en traktaties valt veel te vertellen, maar nog leuker is het om samen aan de slag te gaan en iets te maken van natuurlijke producten, of om allerlei lekkere alternatieven voor suikerhoudende drankjes te proeven. Ook leuk is het om de verschillende smaken die er zijn te leren onderscheiden. Kortom, er kan een leuke, laagdrempelige gastles in overleg met de docent door onze voorlichter worden aangeboden.
• Groente en fruit: ook over groente en fruit is nog veel te vertellen. Kennen de kinderen de verschillende soorten, weten ze waar ze vandaan komen, hoe groente groeit en wat daar voor nodig is? En ook hier staat proeven weer op het programma natuurlijk. Bijvoorbeeld van een lekkere worteltjescake of een soepje.
• Verwonderen: in de les verwonderen gaat het over kleuren, geuren en smaken. De stof uit deze les komt regelmatig terug in de andere lessen, maar deze les is er specifiek op gericht om kinderen bewust te maken van wat kleuren en geuren kunnen betekenen voor of je wel of niet iets wilt eten. Deze les wordt ook weer in samenspraak met de leerkracht aangeboden.
• De verleidingen van de middelbare school (voor groep 8)
In deze les wordt besproken wat de verleidingen zijn, wat ze met je doen en hoe je kan voorkomen dat je elke dag de supermarkt induikt. Ook bij deze les heeft een praktijkdeel waarin we de alternatieven op een rij zetten.
• Gezonde lunchtrommels: dit is een leuke les over wat kan je nou eigenlijk in je lunchtrommel stoppen, in plaats van brood met kaas of zoet.
Ander workshops naast de basisgastlessen zijn:
- Foodzoekers op schoolreisje
Aan de hand van een proefschriftje voeren de kinderen allerlei opdrachten uit, zoals boter karnen, graan malen, aardappels rooien, kruiden ruiken, mosterd maken, appels met peren vergelijken, boontjes doppen, gras determineren, wormen zoeken, groenten herkennen, granen raden, bijen spotten.(120 min incl. voorbereiding) Vanaf groep 6
- Speurneuzen Supermarktsafari
Vrolijke ontdekkingstocht in de supermarkt vanuit de vernieuwde voedingsinzichten en nieuwe schijf van 5. Vanaf groep 5
- Feest op je bord
In deze workshop gaan wij met versiertrucs en knutseltips aan de slag zodat zelfs gezond eten een feestje wordt. De kinderen gaan een lekkere yoghurt-fruitshake maken, boterhammen versieren en een bananendolfijn knutselen. De workshop is bedoeld om kinderen spelenderwijs natuurlijke gezonde voeding te laten ervaren.
Ook versies voor 1-2 jarigen en 3-4 jarigen. Voor de volwassenen soms ook een ontdekking hoe de kleintjes er een feest van maken.
- Suiker-sleutel spel
Met een levensgrote spijsvertering ontdekken hoe suiker en insuline werken, en hoe vezels-vet en eiwit je een handje helpen. Met live voorbeelden en puzzelen om eigen slimme oplossingen te vinden. Leer luisteren naar je lijf en vertrouwen in je lijf. Voor BO vanaf groep 6 en VO & MBO (op maat)
- Rijkgevulde keuzes
Ontdek hoe rijkgevuld deze ontbijtjes-lunches of-tussendoortjes (keuze in overleg). Elk duo gaat aan de slag met materialen voor de suikers, vezels, vit&min. Evt. ook vetten. Wat valt jullie op? Kan je raden welk bord de andere groepjes gemaakt hebben? Voor BO vanaf groep 6 en VO & MBO (op maat)
- Vetcool
Goede vetten zijn broodnodig. Spel om te ontdekken waar je die vindt en waarom. Voor BO vanaf groep 6 en VO & MBO
- Groentegriebels en fruitbuit
Levend fotofruitkwartet, groente zintuigen, megagroente van wortel tot zaad en/of lunchgroente opties. Diverse spellen Voor BO vanaf groep 1, VO en MBO
- Wereldwijd – wereldwijs
Mooie foto’s hoe (anders) mensen over de hele wereld eten. Verbaas je en laat je inspireren! Plus spel waar ‘onze’ producten vandaan komen. Enig idee? Evt. aangevuld met schijf van 5 spel.
De voorlichter doet de gastles zelfstandig. De leerkracht wordt wel gevraagd om bij de gastles aanwezig te zijn in verband met de orde in de groep.
Themalezingen voor ouders
Stichting Kind en Voeding is er voor ouders en kinderen. Dat betekent dat als onze voorlichters een gastles aan kinderen geven, ze ook heel graag een themabijeenkomst voor de ouders wil houden. Dan snijdt het mes aan twee kanten en zal er thuis over gesproken worden. Hierdoor komt bij zowel de ouders als de kinderen een bewustwordingsproces op gang. En dat is onze bedoeling.
De themalezingen voor ouders kunnen bijvoorbeeld tijdens een koffieochtend of een ouderavond worden gegeven. Of de kinderen maken een gezonde lunch met de voorlichter, die de ouders dan komen opeten. Allemaal ideeën die gebruikt kunnen worden om zowel ouders als kinderen ideeën te geven over hoe je gezond en toch erg lekker kunt eten.
- ‘De eerste hapjes!
Informatie over natuurlijke en gezonde voeding voor baby’s van het eerste hapje tot het volledig mee-eten met de pot. Wat biedt je baby’s aan, in welke hoeveelheden en welke voedingsmiddelen in het bijzonder geef je in beperkte mate. Alle voedingsmiddelen komen aan bod inclusief een proeverij
De voorlichters van de stichting in uw eigen omgeving helpen u graag een keuze te maken uit de verschillende onderwerpen.
Als u vragen heeft naar aanleiding van wat u net gelezen heeft, dan kunt bellen of mailen met het secretariaat van de stichting.

